Sinds kort zijn SSD's veel moeilijker te krijgen en veel duurder dan een tijdje geleden. Daarom hanteer ik nu ook geen vaste prijzen meer voor upgrades van harde schijf naar SSD. Hoe komt dat?

SSD's zijn qua functionaliteit vergelijkbaar met harde schijven maar daar houdt de vergelijking ook op. Ze bestaan uit een printplaatje met geheugenchips (flashgeheugen). Ze zijn een factor 10 sneller te lezen, hebben geen bewegende delen, dus niet gevoelig voor schokken en verbruiken veel minder energie. Allemaal goede redenen om ze massaal in te zetten in computers en dat doe ik dan ook al een flinke tijd.

Nu zijn SSD's plotseling erg moeilijk leverbaar en tegen een fors hogere prijs. En dat is vreemd in de computerwereld. Meestal zakt de prijs tot er een nieuwe technologie op de markt komt maar dat is nu nog niet het geval.

Volgens een leverancier, die ik onlangs gesproken heb, is er een enorme vraag naar SSD's vanuit de auto-industrie. De auto wordt steeds intelligenter en heeft daarvoor steeds meer gegevens nodig die snel toegankelijk zijn. Denk aan camera's, sensoren en aansturingen voor inparkeren, navigatie en multimedia. Omdat SSD's niet gevoelig zijn voor schokken én razendsnel zijn, kunnnen ze dus prima in auto's ingezet worden. Daarom heeft de auto-industrie massaal de huidige voorraden opgekocht. 

De computer-industrie is daardoor een beetje overvallen en vist nu achter het net. De beperkte voorraad zorgt voor hogere prijzen. Dat betekent dat prijzen voor SSD's met soms meer dan 50% zijn gestegen. Dat is voor de auto-industrie niet zo'n probleem, maar een paar tientjes meer is voor een computer wel een forse verhoging aangezien de marges bijna 0 zijn. Omdat dezelfde effecten ook spelen voor de processor- en geheugenmarkt betekent het, dat computers fors duurder zijn geworden, de laatste maanden. Soms wel tot 40%.