Ook Windows10 heeft veel updates. Niet zoals de oudere versies Windows Vista, 7 en 8 bijna dagelijks een paar kleine updates maar voortaan doet Microsoft dat anders.

Met de oude versies van Windows werden soms zelfs dagelijks kleine updates aangeboden en dat was heel vervelend want vaak moest na het downloaden en installeren de PC ook herstart worden om instabiliteit te voorkomen. Dat werd uit gemakszucht vaak genegeerd met bovenvermeldde probleem tot gevolg.

Met Windows10 doet Microsoft dat anders. Ze maken incredentele updates, wat betekent, dat je één upgrade download en installeert en die ene download bevat alle updates plus nieuwe fuctionaliteit vanaf een bepaald tijdstip. Daardoor kunt u een upgrade gemakkelijker uitstellen en in één keer een groot aantal updates alsnog installeren. Helaas volgen er toch nog regelmatig kleinere updates om lekken te dichten.

Dat bepaalde tijdstip is ook bewust gekozen, elk jaar in maart en september. De meest actuele versie van Windows10 is nu 1709 en de vorige versie was 1703. Veel systemen die nu verkocht worden vanuit magazijnen hebben dan ook nog 1703 geïnstalleerd dus die krijgen voor aflevering bij mij al direct de laatste upgrade: versie 1709, plus een serie kleine updates die allemaal tegelijk worden geïnstalleerd. Dan nog een keer herstarten en klaar.

Echter, die grote upgrades zijn echter wel volledige Windows10 installaties, ruim 4GB groot. Heb je een trage internetverbinding, reken dan op een erg lange download en installatietijd. 4GB is ruim 4.000 MB. Bij 8Mb (let op de kleine b) per seconde Internet snelheid, duurt het ruim 5.000 seconden voordat 4GB binnen is. Dat alleen duurt dan al 85 minuten, bijna anderhalf uur bij maximaal presterend Internet. In de praktijk is dat al gauw 2 tot 2,5 uur. En de installer groeit met elke versie dus dan gaat het nóg langer duren.

Daarna gaat deze installer de bestanden uitpakken in een tijdelijke map. Installeren kan dan nog niet omdat de huidige bestanden in gebruik zijn.

Daarna gaat de PC herstarten en worden de bestanden op de originele plaats vervangen voor de nieuwe bestanden en opgeruimd. Ook dat duurt weer een forse tijd, zeker als u nog een harde schijf hebt. Bent u in de gelukkige omstandigheid dat u een SSD in de PC hebt zitten, dat gaat het hele proces een factor 4 tot 5 sneller en kunt u dezelfde dag nog verder werken. Reken met een harddisk op een hele dag productieverlies. Gelukkig kunt u sinds versie 1709 de upgrades (naar 18-3 binnenkort) uitstellen, waardoor u de dag waarop hij wordt aangeboden nog kunt doorwerken.

Mijn advies is dan ook: Wilt u voorlopig nog gebruik maken van uw PC of laptop, laat er dan vooral een SSD inzetten. Het kost wel wat maar uw systeem gaat daardoor jaren langer mee en het voorkomt veel frustratie. Alles loopt weer lekker vlot.

Kosten:
- 120GB - € 135,- | Voor systemen waar weinig data op wordt bewaard;
- 250GB - € 185,- | Voor systemen waar veel documenten worden bewaard, maar weinig of geen foto's en video's;
- 500GB - € 235,- | voor alle overige gebruikers. U kunt er ook voor kiezen om grote bestanden op een interne of externe (eigen) harde schijf te bewaren.

De vergoeding is voor de aanschaf van de SSD, het overzetten van alle bestanden en programma's én inbouwen en instellen van uw systeem voor het optimaal functioneren met een SSD. Voor een eventuele externe USB3.1 behuizing betaalt u een kleine meerprijs. De oude harddisk kan in dat geval eventuerel ook als back-up schijf ingezet worden.
Genoemde prijzen zijn exclusief BTW.