teamviewer3                   
 Hulp op afstand                   

Veel mensen worstelen met verschillende accounts. Ik wil je daar graag bij helpen. Hier wat aanwijzingen.

Een account bestaat uit een gebruikersnaam of e-mailadres en een wachtwoord. Deze combinatie is uniek voor elke dienst. Of althans ... ZOU uniek moeten zijn.
Veel diensten zijn echter gekoppeld aan een zelfde account. Denk daarbij aan diensten van Microsoft en Google. Dat betekent dat je met één en hetzelfde account inlogt op verschillende diensten. Hier een klein overzicht:

Een Microsoft account is een persoonlijk account en wordt voor veel diensten gebruikt:

 • Inloggen op je PC met Windows 10 (is een optie),
  je kunt ook een lokaal account gebruiken, dat biedt minder functionaliteit maar meer privacy
 • Inloggen bij je e-mail (msn.com - hotmail - live.com - outlook.com, allemaal hetzelfde exchange-account)
 • Skype, kan gekoppeld worden, maar kan ook via een apart account
 • Uitzondering is Linkedin. ook een dienst van Microsift maar gebruikt een eigen account.

Kortom, heel onoverzichtelijk bij Microsoft. Ze hebben er een zooi van gemaak in de loop der tijd.

Een Google account is ook een persoonlijk account en wordt gebruikt voor alle diensten die Google aanbiedt, en dat zijn er heel veel. Het moederbedrijf van Google heet Alphabeth en dat zegt eigenlijk genoeg. Ze hebben zelfs een Assistent om je op weg te helpen naar de juiste dienst.

 • Uiteraard zoeken
 • Chrome
 • Chromebook (eigen laptop serie)
 • GMail
 • Android
 • Maps
 • Youtube
 • Translate
 • Hangout
 • Connected home (speaker)
 • enz ... teveel om op te noemen.

Kotom, alle diensten vallen onder hetzelfde account. Heel overzichtelijk maar je geeft daardoor wel heel veel informatie en gedrag prijs.

Een Apple account is ook een account per persoon. Alle info van al je Apple apparaten wordt opgeslagen onder dat ene account. Hetzelfde als voor Microsoft en Google. Je kunt met het AppleID inloggen op:

 • iPhone
 • iPad
 • Macbook of iMac
 • iTunes
 • iCloud

Let op, draag je een apparaat over, zorg dan dat die niet met jouw AppleID blijft werken. Die heeft namelijk toegang tot alle online gegevens, zoals e-mail, contacten, agenda en notities. Dat is natuurlijk niet iets wat je wilt. Wil je gegevens delen dan kun je verschillende AppleID's koppelen in een familie-account.

Kortom, je moet even doorhebben hoe de informatie wordt opgeslagen, dan is het over het algemeen niet zo moeilijk.

Verder kun je een e-mailadres ook gebruiken bij inloggen op andere diensten, niet gekoppeld aan een grote onderneming zoals Microsoft, Google of Apple. Je gebruikt dan wel een e-mailadres b.v. gmail of hotmail, maar daar hoort dan (om het goed te doen) een ander wachtwoord bij. Vaak wordt eenzelfde of vrijwel identiek wachtwoord gebruikt en dan begint de grote verwarring.

Gebruik een totaal ander wachtwoord bij dezelfde e-mailadressen voor verschillende diensten zoals webshops of social media accounts, dan voorkom je vergissingen en maak je het potentiele criminelen een stuk lastiger.
Bedenk bij voorbeeld een wachtwoord wat de dienst beschrijft en versleutel die met een eigen 'omrekenlijst'. Vervang een letter door een cijfer, teken of andere letter en doe dat consequent voor alle wachtwoorden. Zet er dan ook nog een jaarcode voor, tussen of achter, bijvoorbeeld van het jaar dat je de dienst bent gaan gebruiken. Dan kun je ze eenvoudig onthouden maar zijn ze voor anderen niet gemakkelijk te raden. En zet er dan ook nog een teken voor, tussen of achter om het extra lastig te maken voor anderen.

Enkele voorbeelden:
Facebook: Vind ik leuk 2016- V1nd16#1kL3uk!
Wehkamp: Wehkamp 2019 - W3h19!C@mp
123Inkt: Mijn Printer 2017 - 17|M1jnPr1nt3r
enz ...

Hulp nodig om dit goed georganiseerd te krijgen? Ik help graag.

Ga je binnenkort op vakantie en is je PC of Mac erg traag? Wij gaan voorlopig nergens heen, dus we hebben alle tijd om dit probleem voor je op te lossen.

De eerste hittegolf van dit jaar is op komst. Voorkom computerproblemen. Warmte in een systeem, zowel desktop als laptop kan grote problemen geven bij hitte. Zorg dat je kunt blijven werken.

Gratis een webcam cover bjj onderhoud van laptop of iMac, zolang de voorraad strekt.

Onlangs geopend in Oss: EDSAS REPAIR-CENTER. In samenwerking met PPYNENBURG.NL.
Het EDSAS REPAIR-CENTER is gevestigd op Kantsingel 16b in Oss.

Hij is er ... Windows 10 versie 1903 is sinds 22 mei beschikbaar. Vanaf nu wordt elk door ons geleverd systeem hiermee uitgeleverd. Upgraden is uiteraard ook mogelijk.

Ik heb nog een paar fraaie oplossingen liggen voor mensen die op vakantie veilig online willen of moeten zijn.

Steeds vaker krijg ik de vraag of ik een klant niet aan een voordeliger (lees gratis) e-mailclient kan helpen dan Outlook, onderdeel van het Office pakket. Ja dat kan.

Zelfs met prima hulpmiddelen blijft het lastig om met wachtwoorden goed om te gaan.
Tegenwoordig zijn we altijd online dus zijn er risico's.

Nog steeds zie ik in de praktijk dat veel computers gebruik maken van een trage harde schijf.
Dat kan veel beter ... met een supersnelle SSD. Tegen relatief weinig kosten heb je dan weer een lekker snel systeem.

Dagelijks word ik benaderd met de vraag wat te doen met bepaalde (verdachte) e-mails. Meestal is dit een vorm van fraude, ook als ze in eerste instantie vertrouwd ogen.

Ga naar boven