Vandaag heb ik mijn Macbook voorzien van MacOS Sierra, de opvolger van El Capitan. Dat is een nuttige opvolger en wel om 1 heel belangrijke reden: Ruimte.

Mijn Macbook is voorzien van een krappe 120GB SSD en een uitbreiding voor dit model is nog niet beschikbaar. Ruimte is dus een belangrijk issue.

Ik was regelmatig ruimte aan het opschonen omdat er nog maar 20GB beschikbaar was, waarbij ik onder andere mijn Dropbox map heb verplaatst naar het SD-slot met een micro SD-card. Dat werkte echter niet erg stabiel en daardoor heb ik mijn Dropbox verplaatst naar mijn Synology NAS. Nadeel is dan wel, dat ik buiten de deur geen directe toegang heb tot de bestanden, behalve via de browser. Dat is echter werkbaar voor mij.

Vandaag zag ik tot mijn grote vreugde, dat de vrije ruimte op de SSD van 20 naar ruim 70GB was gestegen na de upgrade van het besturingssysteem MacOS naar Sierra. Dat is 50GB meer dan voorheen. En ik ben helemaal niks kwijt. Er zit weliswaar een opschoonmechanisme ingebouwd, maar daar heb ik nog geen gebruik van gemaakt. Dat mechanisme is inderdaad ingebouwd om mensen met een beperkte SSD-capaciteit tegemoet te komen. Kortom, ik kan nog meer ruimte vrijmaken als dat nodig is.

Ook nieuw is Siri, dat we 'allemaal' kennen van de iPhone. Nu kan ik dus ook tegen mijn Mac praten, maar of dat in de praktijk gaat gebeuren weet ik nog niet. De eerste pogingen liepen op niets uit. Outlook kent 'hij' niet en de agenda is volgens Siri leeg, ik heb de komende 3 maanden geen afspraken, zegt 'hij', terwijl de agenda helemaal vol staat. Dat zal ik nog verder moeten testen.

Qua snelheid lijkt hij niets ingeleverd te hebben, is mijn eerste ervaring. Maar ik zal hem langer en harder aan de tand moeten voelen om daar meer over te kunnen zeggen.

Ook op een tweede Mac bespaarde deze upgrade actie ruim 30GB. Kortom, de moeite waard.

Ik installeer deze upgrade graag voor u. Ik heb de installer inmiddels op een stick, zodat er geen 4,6GB installer gedownload hoeft te worden. Dat bespaart veel tijd.

Breng uw systeem met El Capitan (OSX.11) op afspraak langs en binnen 2 uur is hij weer helemaal bij de tijd. De kosten bedragen slechts € 30,- excl. BTW.