Elke harde schijf crasht een keer. Wanneer? Daar is niks van te zeggen. Dat kan de eerste dag al zijn, maar ook pas na 10 jaar of nog later.

Harde schijfEen harde schijf bevat bewegende onderdelen zoals de schijf en de leeskop. Door de hoge gegevensdichtheid van de schijf is dat een precisiewerkje. Door temperatuursverschillen kan dit mogelijk al problemen geven. Een goede koeling van de computer is dus van levensbelang voor uw gegevens. Onderhoud en een goede recente back-up is dan ook sterk aan te raden als u die gegevens niet wilt verliezen.

Ik maak het heel regelmatig mee, dat mensen met een defecte computer bij mij komen en dan blijkt het de harde schijf defect te zijn. Op de vraag of er een back-up is gemaakt krijg ik meestal een ontkennende reactie. Of alleen een hele oude. Gelukkig kan een gecrashte schijf vaak toch nog (gedeeltelijk) gelezen worden, waardoor veel data nog gered kan worden, maar garanties zijn er niet.En het is een tijdrovende klus, dus duur.

De leeskop zweeft een paar micrometer boven de schijf om de magnetische deeltjes te kunnen 'lezen'. Als de kop de schijf heeft geraakt door stoten (met name bij laptops) of door te grote temperatuurschommelingen, dan is in ieder geval die plek op de schijf niet meer leesbaar. Omdat de schijf met minstens 5.400 toeren per minuut ronddraait (of 7.200, 10.000 of zelfs 15.000), is dan ook direct een groot deel van de schijf onleesbaar geworden. ook de leeskop zelf kan gesneuveld zijn en dan is er geen redden meer aan, behalve door gespecialiseerde bedrijven. Dat kost echter duizenden  euro's. Ook kan de motor die de schijf ronddraait vastlopen, ook dan is er geen redden meer aan, behalve door genoemde specialisten hierboven.

De praktijk wijst uit, dat schijven die 24/7 draaien, gemiddeld een uitval hebben van 2,8% per jaar. Dat is in de bewuste omgeving van bijna 70.000 schijven toch een uitval van 2.000 schijven. Per jaar! Bij schijven die niet full-time draaien zou het minder kunnen zijn, maar er zijn geen metingen bekend. Ook wordt wel eens gezegd, dat schijven die 24/7 draaien, minder te lijden hebben dan schijven die dagelijks gestart en gestopt worden. Het op toeren brengen en afremmen doet de moror ook geen goed,

Kortom, zorg voor reglematige back-up's van uw dierbare gegevens, foto's, muziek enz. Ondernemers hoef ik natuurlijk niets te vertellen, de belastingdienst heeft bewaarplicht ingesteld voor bedrijfsadministratie's (meestal digitaal tegenwoordig) en e-mails. Die moeten minstens 7 jaar bewaard worden. De kans op verlies is in die periode natuurlijk eerder regel dan uitzondering als er geen back-up's gemaakt worden. Helaas zie ik die situaties toch wel eens voorbij komen.

Natuurlijk is een gecrashte schijf niet de enige oorzaak voor gegevensverlies. Denk ook aan virussen en andere malware, zoals cryptolockers, die uw bestanden onbereikbaar kunnen maken, maar zeker ook aan diefstal. Dus ook daar moet je maatregelen tegen nemen.

Ik adviseer u graag.