Op 11 april 2017 stopt Microsoft met de ondersteuning voor Windows Vista. Kort na XP wordt nu dus ook afscheid genomen van zijn opvolger.

 Wat zijn de consequnties voor uw PC met Windows Vista?
Het systeem wordt niet meer bijgewerkt. Er er komen geen updates meer voor dit systeem dus er worden geen gaten meer gedicht. Dat betekent dat uw PC steeds meer (bekende) gaten en gebreken vertoont, want de lekken komen wel in de publiciteit maar worden niet meer hersteld. Dat is dus een vrijplaats voor criminelen die het gemunt hebben op uw gegevens.

Wat kan ik doen?
Windows Vista is in 2009 opgevolgd door Windows 7, dus uw systeem is al een flink aantal jaren oud. Dat wil echter niet zeggen dat hij persee vervangen moet worden. Zeker de kwalitatief betere systemen kunnen best nog een aantal jaren mee, ook al zijn ze economisch afgeschreven. De ecologische footprint (milieubelasting) speelt natuurlijk ook een grote rol. Weggooien en nieuw kopen kost niet alleen geld maar ook grondstoffen en energie. Daarom is het een goed idee om uw systeem te laten onderzoeken naar de mogelijkheden voor upgrades, zodat de belangrijkste (milieubelastende onderdelen) gewoon in gebruik blijven. Ik kan daarbij meerdere mogelijkheden aanbieden. Vraag kosteloos om advies.

Upgrades, wat houdt dat in?
Allereerst zal uw besturingssysteem een upgrade moeten krijgen naar Windows 7, 8 of 10. Dat is niet gratis. Windows 10 kon afgelopen jaar gratis geïnstalleerd worden als u Windows 7 of 8 gebruikte. Voor oudere versies zoals XP en Vista dient u te betalen voor de upgrade. De kosten zijn relatief laag, dus dat zal uw keuze niet veranderen.
Ook hardware-matig kan uw systeem wel een upgrade gebruiken. Niet alleen kan hij daardoor veel vlotter werken maar ook betrouwbaarder. In sommige gevallen heb ik gezien dat een Vista systeem na een upgrade naar Windows 10 op een SSD plus extra geheugen betere prestaties levert dan een goedkoop nieuw model met een harde schijf. Vista werd vaak geleverd met maar 2GB geheugen.

Wat is een SSD?
Met een SSD wordt de oude, trage en versleten harde schijf vervangen voor flashgeheugen, wat een factor 10 sneller is. Uw harde schijf heeft al jaren (8+)  trouw staan werken en dat betekent heel veel uren draaien op topsnelheid en heeft veel lees- en schrijfacties moeten uitvoeren. De ontwikkelingen op dat vlak zijn sindsdien gigantisch geweest. Allereerst is het toerental van de schijven opgeschroefd en de schrijfdichtheid verhoogd. Later is naar andere opslagtechnieken gekeken en flashgeheugens (SSD's) zijn daar het resultaat van.
Voordelen: Veel sneller, stil (want geen bewegende delen), stootvast (denk aan laptops), energiezuiniger en niet gevoelig voor stof. Allemaal goede redenen om deze optie te overwegen. De kosten zijn te overzien omdat de aanschaf van een nieuwe computer aren kan worden uitgesteld.

Wat kost dat dan?
Een SSD van beperkte capaciteit van 120GB kan al ingebouwd worden voor € 135,- incl. inbouw en installatie van Windows 10, (excl. de licentie hiervoor). Hebt u meer ruimte nodig dan zijn de kosten wel wat hoger maar nog steeds te overzien. Harde schijven in Vista systemen hadden ook geen enorme opslagcapaciteit. Samen met extra werkgeheugen van 4 GB lijkt uw systeem weer als nieuw met Windows 10, dat ook geoptimaliseerd is om van een SSD te werken. De overige onderdelen zijn veel minder bepalend voor de snelheid van een systeem, tenzij u in 2007 of 2008 een low budget systeem met een eenvoudige Pentium processor hebt gekocht. Vraag naar de mogelijkheden en een prijsopgave.

Ben ik dan alle gegevens kwijt?
Natuurlijk bent u niks kwijt als u een back-up maakt van uw gegevens. Wel is het noodzakelijk dat Windows 10 schoon geïnstalleerd wordt, upgraden is niet mogelijk. Dat betekent ook dat alle programma's, zover nog nodig, opnieuw geïnstalleerd zullen moeten worden. Zorg in dat geval dus voor een overzicht van alle noodzakelijke pakketten, de cd's of dvd's en de bijbehorende licentiecodes. Illegale software uitgesoten. Uw documenten, foto's, muziek e.d. kunnen allemaal weer teruggeplaatst worden vanaf de back-up.

Hoe lang gaat dit duren?
Meestal is het upgrade proces, zoals hierboven beschreven, binnen 24u uit te voeren. Wel zullen we dan alle noodzakelijke onderdelen op voorraad moeten hebben. Daarvoor moet vooraf bekend zijn welk formaat SSD en geheugen noodzakelijk is. Een mooie manier voor het inventariseren van uw systeem bied ik gratis aan via ScanCircle. Vul uw e-mail adres in en start een scan. Ik krijg dan een compleet overzicht van uw systeem in mijn mailbox, waardoor ik precies weet hoe uw systeem is opgebouwd. Denk aan de grootte van de harde schijf, de geheugensamenstelling en de geïnstalleerde software. Daardoor kan ik een goede inschatting maken van de nodige upgrade onderdelen.

Wat, als mijn systeem niet compatibel of vlot genoeg is?
Ook als uw systeem te veel verouderd is, is hij nog bruikbaar en hoeft nog niet op de schroothoop. Er zijn met Linux nog allerlei mogelijkheden om een bruikbaar systeem te behouden. Met bijvoorbeeld Zorin lijkt uw systeem erg veel op Windows en is de leercurve niet hoog. Ook uw bestanden zijn dan vrijwel allemaal nog te openen en te bewerken, maar uw Windows programmatuur is dan niet meer inzetbaar. De Linux-wereld heeft echter voor de meeste programma's (meestal gratis) alternatieven. Zo is er een goed alternatief voor Microsoft Office, browsers en fotobewerkers.

Hebt u nog vragen?
Natuurlijk staat het u vrij om contact met mij op te nemen als er nog vragen onbeantwoord blijken te zijn.