Vrijwel dagelijks ben ik veel tijd kwijt voor klanten die hun wachtwoorden niet op orde hebben. Ze hebben ze niet paraat of bewaard op losse, vaak niet bijgewerkte briefjes. Zonde van de tijd en bijkomende kosten. Een wachtwoord is net als een sleutel, daar ben je ook zuinig op.

Er zijn inmiddels veel mogelijkheden om wachtwoorden te organiseren. Bijhouden in een boekje of lijstje in Exel of Word op de computer is een mogelijkheid, maar zorg dan wel dat die up-to-date blijft. Daar schort het nogal eens aan. Vandaar dat ik adviseer om het écht digitaal bij te houden. In een database, al of niet online opgeslagen, is het eenvoudiger om de boel actueel te houden. Een beetje discipline hoort daar natuurlijk wel bij, net als met je sleutelbos laat je die niet ergens slingeren en verwissel je de sleutel als je slot vervangen is. Ook voeg je daar nieuwe sleutels direct aan toe anders kom je niet binnen. Logisch toch?

Ook de keuze van wachtwoorden is nogal eens onderwerp van gesprek. Vaak zie ik één en hetzelfde wachtwoord, soms een klein beetje aangepast door een nummertje te wijzigen. Behalve dat dit erg verwarrend is, is het ook nog eens erg gevaarlijk als er ergens een account gehacked is. Dan is het voor de crimineel erg eenvoudig om datzelfde wachtwoord ook voor andere accounts uit te proberen. Als dat lukt zitten ze ongemerkt op de dienst onder jouw naam en kunnen ze op jouw kosten spullen aanschaffen, berichten de wereld in schieten of je berichten en e-mails lezen. Als ze vervolgens dat wachtwoord aanpassen s dat account voor jou niet meer benaderbaar, met alle gevolgen van dien. Ik adviseer om bij elke dienst een totaal ander wachtwoord te kiezen en goed te registreren en heb daar in het verleden al eens een blog over geschreven.

Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om daarvoor een wachtwoordmanager als Keepass te gebruiken. Veilig en overzichtelijk en nooit meer discussie over instellingen want ook die kun je perfect in deze manager bijhouden. Dit programma is werkelijk op elke computer of mobiel te gebruiken én gratis. Keepass bewaart de database lokaal op je eigen systeem. Lastpass wordt ook vaak genoemd maar dan wordt alles in de cloud opgeslagen en die dienst is nog niet zo lang geleden zelf gehacked, dus ook niet zo veilig.

Wachtwoorden onthouden in de browser is ook een mogelijkheid maar dat is geen garantie dat ze altijd onthouden blijven. Soms is deze lijst na een opschoonactie of update gewist en als je dan geen goed onderhouden lijstje paraat hebt, ben je 'alle sleutels kwijt'. Daar zit niemand op te wachten dus het een sluit het ander niet uit.

Een stapje verder is om de database van de wachtwoordmanager op te slaan in de cloud in bijvoorbeeld Dropbox. Versleuteld uiteraard en beveiligd met 2-factor authorisation. Daarbij dien je een tweede autorisatie uit te voeren voordat de lijst benaderbaar is. Dat kan in de vorm van een vingerafdruk, pincode of een sms-code. Better safe than sorry.

Hulp nodig? Neem gerust contact met mij of, dan regelen we het samen.