Windows 8 is uit. vrijdag 27 oktober j.l. Is hij op de markt gekomen. Natuurlijk meteen ermee aan de slag gegaan om straks mijn klanten goed te kunnen bijstaan met dit volledig nieuwe besturingssysteem.
Allereerst een volledig nieuwe installatie uitgevoerd op een oude HP laptop en dat ging wonderbaarlijk snel. Binnen een half uur draaide hij met alle drivers, voor zover beschikbaar. Alleen de video versneller van NVidia wordt (nog) niet ondersteund, alle ander hardware werd automatisch herkend.
Vanwege de beperkte video prestaties gaf de Index slechts een Indez van 2.0 maar de overige hardware zat tussen 4,5 en 5,0 op een schaal van 1.0 tot 9.9, dus zo slecht is dat nog niet. Gevoelsmatig loopt hij ook redelijk vlot. Het is wel zoeken naar alle voorheen bekende functies maar toen dat eenmaal duidelijk werd, ging het lekker vlot. Onderhuids is er weinig verander ten opzichte van Windows 7, tenzij je natuurlijk de tegeltjesinterface gebruikt.
Op een gewone PC zal heel snel gezocht worden naar de desktop en dan valt het gemis van de START knop meteen op. Als die hobbel eenmaal is overwonnen is er weinig nieuws onder de zon. Wel zijn er onderhuids een aantal optimalisatieslagen gemaakt, waardoor alles lekker vlot loopt. Met een gratis tool (Classic Shell) kun je de desktop instellen als default omgeving.
In de tegeltjesmode heb je eigenlijk een touch scherm nodig, hoewel er met een muis ook wel mee te werken valt. Ik gebruik om die reden hiervoor een touch muis, zodat je niet overal hoeft te klikken en te schuiven, dat scheelt een hoop bewegingen, maar ik denk dat ik toch eens op zoek ga naar een touch scherm om deze interface goed te testen.
Ook geinstalleerd op mijn Macbook Pro als alternatief voor Windows 7, een optie die Apple via Bootcamp beschikbaar heeft gesteld. Bootcamp is een hulpprogramma dat een aparte partitie aanmaakt op een Aple Macintosh systeem, waar je vervolgens een bepaalde Windows versie op kunt installeren. In het Botcamp pakket zitten dan ook alle drivers voor de Apple hardware voor het betreffende Windows systeem. Voor Windows 8 is er uiteraard nog geen pakket, dus dat is wel een uitdaging. Alle apparaten werken vlekkeloos, behalve de videokaart. De ingebouwde ATI mobility X1600 wordt helaas nog niet ondersteund, waardoor de standaard basic driver gebruikt wordt. Hierdoor is de prestatie index, vergelijkbaar met bovengenoemde laptop, slechts 2,0. De overige hardware geeft een veel betere prestatie, zoals de SSD, die een 6,8 aangeeft, niet slecht voor een 6 jaar oud systeem. De SSD van 120GB is verdeeld in 60GB voor OSX en 60GB voor Windows.
Meteen de nieuwste Office versie geinstalleerd, Office 2013, zodat dit systeem helemaal bij de tijd is. Tijd om de combinatie uitgebreid aan de tand te voelen. Daarbij volg ik het boekje van SchoonePC.