teamviewer3                   
 Hulp op afstand                   

Elektronisch bankieren. Hoe veilig is dat nou?

Elektronisch bankieren is veilig zolang er geen vreemde dingen gebeuren.U kunt tegenwoordig op meerdere manieren bankieren met de meeste banken. Via een browser of via een app. Beiden hebben zo hun gemakken en gevaren.

Als u via een browser bankiert, dient er zichtbaar te zijn, dat u via een beveiligde verbinding werkt.
   

Links zoals Mozilla Firefox en rechts zoals Internet Explorer 9 deze status weergeven.Let vooral op het slotje, maar ook de kleur (groen) geeft aan dat u een veilige verbinding hebt. Andere browsers hanteren een soortgelijke methode.
Is dat niet zo, sluit dan direct uw browser af.

Gebruikt u een APP op een Android of IOS smartphone of tablet dan werkt u met een pincode bij het maken van een verbinding. Ook dat is een beveiligde verbinding. De transactie verloopt dan op een andere manier. Als bevestiging dient u opnieuw uw pincode in te geven (bij de ING).

Het kan vooral mis gaan tussen de overboekingsopdracht en de bevestiging via puk/pin/sms of pas. Als uw systeem zich op dat moment vreemd gedraagt zoals hangen, crashen, het scherm knippert of traag reageert, aarzel dan niet maar breek direct de transactie af. Grote kans dat de sessie overgenomen is door een hacker, de verbinding is dan omgeleid naar een andere server, met alle gevolgen van dien.

Er zijn inmiddels meerdere banken die niet meer willen instaan voor de gevolgen, dan 'had u maar beter moeten opletten'. Vooral zakelijk gebruikers zijn steeds vaker zelf verantwoordelijk voor de schade, zie Kassa, afgelopen zaterdag (13-10-2012).

Twijfelt u aan de veiligheid van uw systeem, neem dan direct contact met mij op.



LIJST

Ga naar boven